De voordelen van een sedumdak

1groendak

Een sedumdak is een dak gevuld met allerlei planten. Dit dak is vele malen efficiënter dan een normaal dak met zonnepanelen. In tegenstelling tot een normaal dak, ligt het rendement namelijk 9% tot wel 16% hoger. In de zomermaanden kan dit rendement zelfs oplopen tot 30%. Is jouw dak dus aan vervanging toe, of zou je graag willen dat je zonnepanelen een stuk efficiënter werken, kijk dan zeker eens naar een sedumdak met zonnepanelen. Draag jouw beetje bij aan het tegenhouden van een milieucrisis, want met deze groene energie kun jij jouw hele huis voorzien van stroom. Wie wil dat nu niet?

Hoe werkt een sedumdak?

Je zult er vast wel van opkijken dat het rendement van een sedumdak in combinatie met zonnepanelen zoveel hoger ligt dan dat van een traditioneel dak. Maar hoe kan dat nou precies?

Een traditioneel dak wordt gemiddeld een stuk warmer dan een sedumdak, het kan zelfs wel oplopen tot zo’n 70 graden. Een sedumdak wordt nooit veel warmer dan de buitentemperatuur. Zonnepanelen verliezen zo’n 0,5% tot 0,75% per graad boven de 25 graden. Wanneer jouw dak dus 70 graden is tijdens een warme zomerdag, is het rendementsverlies van jouw zonnepanelen minstens 23%. Het rendementsverlies op een sedumdak daarentegen is nooit hoger dan 8%.

De voordelen van een sedumdak

Een sedumdak in combinatie met zonnepanelen levert dus veel meer rendement op. Tijdens een gemiddelde dag zal dit tussen de 9% tot 16% zijn, maar gedurende een warme zomerdag is dit tot wel 30%. Je wekt dus veel meer groene energie op.

Maar een sedumdak heeft nog veel meer voordelen. Zo zorgt een sedumdak voor meer verkoeling gedurende de zomermaanden, omdat een sedumdak goed isoleert. Zo bespaar je dus nog meer energie, want je hebt geen airco meer nodig. Daarnaast is een sedumdak ook uiterst geschikt voor isolatie van geluid. Ook zuivert een sedumdak zowel regenwater als omgevingslucht en daarnaast produceert het ook nog eens zuurstof.