Blog over Agave

Iedereen kent ondertussen Agave al? Het is een ‘echte’ hype op de voedingsmarkt, vooral tussen de suikers is Agave koploper geworden. Agave is namelijk een gezonde zoetstof. Het wordt vooral de nieuwe suiker van diabetici genoemd omdat deze zoetstof uit fructose bestaat en daardoor minder snel in je bloed wordt opgenomen. Je hebt ook niet veel van deze zoetstof nodig bij gebruik.

Agave biologisch en gezond?

Agave wordt gehaald uit een cactus die enkel groeit in Mexico. Vandaar het biologische aspect agave komt uit een plant. Het is natuurlijk de verwerking van de siroop dat niet zo biologisch is. Deze wordt niet zo uit de plant gehaald voor gebruik maar er gaat heel wat vooraf voor je deze zoetstof op tafel krijgt.

Door een chemisch proces van bewerking en verhitting wordt deze siroop uit de nectar van de plant gehaald zodat er enkel fructose overblijft. De fructose is vergelijkbaar met druivensuiker.

Agave is gezonder dan gewone suiker. Het kan gebruikt worden ter vervanging voor diabetici. Het wordt niet snel in je bloed opgenomen en de glycemische index is laag. Langs de andere kant, dient men weer op te letten dat men niet teveel fructose tot zich neemt, want op lange termijn is dit schadelijk voor de lever. Gelukkig heb je niet zodanig veel van deze siroop nodig om iets zoeter te maken.

Agave gebruiken als zoetstof

Zoals er nog vele andere zoetstoffen zijn, kan je agave gebruiken als zoetstof. Je kan er mee koken, bakken of gewoon toevoegen aan een kopje koffie of thee. Maar zoals met alle suikers en zoetstoffen, dien je niet te overdrijven met agave. Je zal snel merken dat je echt niet veel agave nodig hebt om iets heel zoet te maken. Wees zuinig met deze siroop!