Een huis laten bouwen

Wie droomt er nu niet van een eigen huis bouwen? Dromen kunnen echter werkelijkheid worden en je eigen huis laten bouwen komt voor steeds meer Nederlanders dankzij de ontwikkelingen op de woningmarkt steeds dichterbij. Alleen waar moet je op letten als je een huis laat bouwen? Ik neem je mee langs een aantal stappen die van groot belang zijn bij het ontwerp en bouwen van je eigen huis.

Ontwerp van je eigen huis

Voor het ontwerpen van je eigen huis heb je niet altijd een architect nodig. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een zogenaamde catalogus woning. Deze woningen zijn al getekend en kunnen naar wens worden aangepast in bijvoorbeeld de grote, de indeling en de voorzieningen. Verder kun je kiezen uit de verschillende bouwmaterialen zoals de kleur van de bakstenen en de uitvoering van de verwarming. Een huis laten bouwen is op deze manier een stuk makkelijker en bovendien sneller.

De aannemer die je huis gaat bouwen is natuurlijk een specialist. Zij bereiden alle werkzaamheden voor.

Vergis je niet, bij het bouwen van huis komt heel veel kijken en veel mensen onderschatten dat. Denk bijvoorbeeld aan het aanvragen van de omgevingsvergunning, de fundering en het bouwen zelf. Ook financieel is een huis laten bouwen natuurlijk iets om rekening mee te houden. Niet iedere hypotheekverstrekker zit namelijk te wachten op klanten die zelf een huis bouwen. Laat je dus door je hypotheek-adviseur goed voorlichten voordat je de knoop van een eigen huis bouwen doorhakt. Met een goede aannemer is het volledige bouwproces in veilige handen. Zo voorkom je vervelende verassingen. Daar zijn veel banken dan wel weer blij mee.

Je eigen huis snel gebouwd

Dankzij de bouwplannen wordt een groot deel van je huis al in de fabriek gebouwd. Dit wordt ook wel prefab genoemd. In de fabriek zijn de condities om te bouwen ideaal zodat men snel en veilig de muren al kan voorbereiden. Zodra alle elementen klaar zijn gaan ze op de vrachtwagen en naar de bouwplaats. Daar worden de elementen met een bouwkraan op de juiste plek gezet.